जाहिरात बंद करा

Tim Cook promlouvá 13. června roku 2016 na WWDC k obecenstvu. Tisíce lidí jsou připraveny dozvědět se nejžhavější novinky z jablečného světa. App Store je na svém vítězném tažení softwarovým světem a Apple nabádá vývojáře, aby z jednorázových plateb za aplikace přešli na systém předplatného. Snaha společnosti o rozšíření předplatného nakonec v dubnu roku 2017 vyústí v tajnou newyorskou schůzku s třicítkou softwarových vývojářů.

Vývojáři, kteří byli na schůzce v luxusním loftu přítomní, si brzy uvědomili, že po nich cupertinský gigant něco požaduje. Zástupci Applu vývojářům oznámili, že je potřeba si uvědomit změnu, kterou prošel obchodní model App Storu. Úspěšné aplikace přecházely z formátu jednorázových plateb na systém pravidelného předplatného.

Zpočátku se cena aplikací v App Storu pohybovala okolo jednoho až dvou dolarů, přičemž vývojáři dražších aplikací měli tendence svůj software zlevňovat. Podle tehdejšího vyjádření Steva Jobse zaznamenali vývojáři, kteří ceny svých aplikací snížili, až dvojnásobný nárůst prodeje. Podle něj developeři experimentovali ve snaze maximalizovat zisk.

O deset let později Apple zvýšil své úsilí o vytvoření udržitelného obchodního modelu. Cesta k němu ale podle společnosti nevede ani přes snižování cen vysoce kvalitních aplikací, ani přes snahu o monetizaci skrz reklamu. Aplikace, jako je Facebook nebo Instagram, uživatele propojí s rodinou či přáteli – jedná se o „síťové“ aplikace. Oproti tomu software, který vám v iPhonu pomůže o oříznutím fotky nebo úpravou dokumentu, je spíše nástrojem. Příchod App Storu v roce 2008 a zlevňování softwaru velmi prospěl právě zmíněným „síťovým“ aplikacím, které se tak dostaly k většímu počtu uživatelů a díky ziskům z reklamy jejich tvůrci nemuseli zlevňování řešit.

Horší to bylo s nástroji a utilitami. Jejich vývojáři totiž často prodali aplikaci za jednorázovou transakci v hodnotě pár dolarů, ale jejich výdaje – včetně nákladů na aktualizace – byly pravidelné. Tento problém se Apple pokusil v roce 2016 vyřešit interním projektem s názvem „Subscriptions 2.0“. Ten měl vývojářům určitých aplikací umožnit poskytovat své produkty za pravidelný poplatek namísto jednorázového nákupu, a tím si zajistit stálejší zdroj toku peněz pro pokrytí nutných výdajů.

Letos v září tento projekt oslaví své druhé výročí. Aplikace fungující na bázi předplatného i nadále tvoří pouhý zlomek z celkových dvou milionů programů dostupných v App Store, i tak ale jejich počet zaznamenal nárůst – a Apple je rád. Podle Tima Cooka přesáhly příjmy z předplatného 300 milionů, což je oproti minulému roku o 60 % více. „A co víc, počet aplikací s nabídkou předplatného i nadále roste,“ uvedl Cook. „V App Storu je jich k dispozici téměř 30 tisíc,“ dodal.

Postupem času se Applu podařilo vývojáře o výhodnosti systému předplatného přesvědčit. Velkou popularitu si získala třeba aplikace FaceTune 2, která již na rozdíl od svého předchůdce funguje na bázi předplatného. Její uživatelská základna čítá více než 500 tisíc aktivních členů. Mezi nejznámější příklady aplikací tohoto typu patří dále streamovací služby, jako je Netflix, HBO GO nebo Spotify. K měsíčním platbám za nástroje a utility se ale uživatelé zatím staví spíše rozporuplně a nemalá část z nich dává přednost jednorázovým platbám.

स्त्रोत: BusinessInsider

.