जाहिरात बंद करा

Zdá se, že komunita kolem firmy Apple žije hlavně displejem nového iPhone. Najednou se objevuje stále více a více „důkazů“ o čtyřpalcovém displeji s poměrem stran 16:9 a podobné nesmysly. Už dříve jsem se vyjádřil, jaký nesmysl celá záležitost je a tentokrát mi dal nepřímo za pravdu sám Tim Cook.

Tim Cook vystoupil jako jeden z hostů na výroční konferenci All Things Digital, které se v minulosti účastnil pravidelně i Steve Jobs. (Ostatně nedávno byly v iTunes vydány záznamy z těchto konferencí se zesnulým spoluzakladatelem Applu jako पॉडकास्ट). Cookovo první vystoupení bylo zajímavé a mezi řádky se dalo vyčíst několik věcí, které nás do budoucna čekají.

Mimo jiné se rozhovořil o fragmentaci. To byla výtka především Steva Jobse směrem k Androidu. Není se čemu divit. Pro Android existuje několik desítek typů úhlopříček a specifikací a vývojáři mají pořádnou práci s tím, aby jejich aplikace fungovaly na převážné většině zařízení s Androidem. Navíc jak se ukázalo, nejnovější verze Androidu 4.0, jež byla vydaná před sedmi měsíci, se nachází pouze na 7,1 procentech všech zařízení s tímto operačním systémem a než se tento údaj přehoupne na dvojciferné číslo, Google patrně vydá další hlavní verzi.

Každopádně při rozhovoru na konferenci s Waltem Mossbergem a Karou Swisher řekl:

„Další z věcí je, že netrpíme fragmentací. Podívejte se na procenta uživatelů, kteří aktualizovali na iOS 5. Máme jeden obchod s aplikacemi. Máme jeden telefon s jedinou velikostí obrazovky a s jedním rozlišením. Takže pokud jste vývojář, máte to snadné.“

Jednoduchost je jedna z filozofií, na které si Apple zakládá. Změnit poměr stran není jako jen zvětšit úhlopříčku nebo zvětšit rozlišení v poměru 2:1. Ačkoliv od iOS 6 je očekáváno hodně, s displejem v poměru 16:9 by se musel razantně změnit celý ekosystém. Každý vývojář by musel od základu předělat celou aplikaci, zvlášť pokud by využívala režim plného zobrazení na šířku. Existují mnohem lepší způsoby, jak by Apple mohl dosáhnout úhlopříčky kolem 4″. Pokud něco takového vůbec plánuje. Nakonec můžeme být všichni překvapení, až ve specifikacích uvidíme známých 3,5 palce…

स्त्रोत: Macuser.co.uk
.